ENGLISH:-

Now is the time to check the vines health and strength using a modern analytical technique. Despite the fact that the Tinta de Toro (Tempranillo) grape has adapted to the Toro climate and soils, the vines need an annual health check just like humans. We need to check the nutricional levels annual and the best time is during flowering.  This morning we collected varied samples of the Tempranillo vine leaves from our vineyards in Villafranca. They were sent via urgent courier to the lab for analisis. 

Everything looks ok as the leaves show no sign of deficiencies but we will have to wait for the results to come back to see if that particular vineyard needs a “personalised diet”.

ESPAÑOL:-

Es el momento de comprobar mediante análisis de hojas la fortaleza del viñedo, pese a la adaptación al clima y al suelo de la Tinta de Toro (≈ Tempranillo) es necesario analizar cada año (al igual que ocurre con las personas) el estado nutricional de las cepas, para ello la mejor manera es realizar análisis de hojas, ya sea de peciolos o de limbos en el momento de la floración.

Hoja de Tempranillo con el limbo y el peciolo por separado

Hoy por la mañana hemos cogido muestras aleatorias de hojas de Tempranillo de nuestro viñedo de Villafranca, para enviárlas con servicio urgente al laboratorio por la tarde.

A simple vista no se observan deficiencias, pero hay que esperar a los resultados para comprobar si el viñedo necesita una “alimentación personalizada” para conseguir la mejor calidad de uva.