ENGLISH: 

Up bright and early for the 2 hour drive to Toro and the most important and interesting part of the trip; A Master Class of Viticulture in Toro with Manuel and Manu Farina. Quality comes from the vine and this is where the focus of everything Farina does lies. Nuevica is one of Fariña´s many sites spread across the region planted in different soils and is our favourite. Not only because of the quality of Tempranillo that can be produced here  but also because it has a special feel to it. It is a 150 hectare site although not all is planted with vines. Pines, “encina trees”, aromatic plants, wild boar and a little house all share this special place. It is located deep in the countryside just 15 mins from Toro to the south. Here Manuel Fariña introduced the concept of using technology to nuture nature and to better understand the needs of the plant (nutrition, water etc) to help it produce quality. These were the first vines to be planted on trellis in the region of Toro by Manuel almost 30 years ago and represent what Fariña believe will be the future for viticulture in the region. These modern vineyards with humidity control points in every hectare produce more quantity than the traditional bush vines in the region but at the same quality levels and that is key to producing fine wine at affordable prices.

The group enjoyed the Dueba Ancient Vine Sparkling Malvasia along with Fariña´s 100% unoaked Malvasia, a clean crisp fresh and fruit forward white with lovely aromatics, great acidity and surprising weight on the palate. To finish we tasted Fariña´s deep and bold rosé made from 100% Tinta de Toro. A great, flavourful rose which is perfect for the lovely summer days in Spain. Fariña´s rose is also a favourite at the winery amongst the team!

ESPAÑOL:

 Levantados temprano para hacer dos horas de viaje hasta Toro y pasar a la parte más importante e interesante del viaje; Una Clase Maestra de Viticultura en Toro con Manuel y Manu Fariña. La calidad viene de la cepa y ahí es donde pone el foco Fariña para conseguirla. Nuevica es uno de los lugares de la zona con diferentes suelos en los que Fariña ha plantado viñas, además es nuestro lugar favorito. No solo por la calidad de la Tempranillo que se produce allí, sino también porque es un lugar que te hace sentir especial. La finca tiene 150 hectáreas, aunque no todas plantadas de viña. Pinos, encinas, plantas aromáticas, jabalíes y una casita pequeña se dan cita en este lugar especial. Se encuentra en una zona de campo solo a 15 minutos al sur de Toro. Aquí Manuel Fariña introdujo el concepto de usar la tecnología en la naturaleza para entender mejor las necesidades de las plantas (nutrición, agua, etc.) y así ayudar a producir calidad. Estas fueron algunas de las primeras viñas en plantarse en espaldera en la zona de Toro por Manuel hace 30 años y representan lo que Fariña piensa acerca del futuro de la viticultura en la zona. Estos modernos viñedos con puntos de control de la humedad en cada hectárea, produce calidad al mismo nivel que los viñedos tradicionales en vaso y esta es la clave para producir buenos vinos a precios asequibles.

El grupo disfrutó del Espumoso Dueba Malvasía Viñas Viejas procedente de Malvasía 100% sin paso por madera, un blanco fresco, limpio, frutal con fantásticos aromas, buena acidez y un sorprendente peso en el paladar. Para finalizar, probamos un profundo y atrevido rosado elaborado 100% con Tinta de Toro. Un maravilloso y sabroso rosado, perfecto para los calurosos días de verano en España. Nuestro rosado también es el favorito entre el equipo de la bodega para estas fechas!